Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

16/03/2023
HABER - DUYURU
Proses Otomasyonu Nedir?

Otomasyon sistemleri, insan gücüne gereksinimi azaltarak işlerin makine ve yapay zeka tarafından yapılmasını sağlayan sistemlerdir. Proses otomasyonu ise sistemin tek merkezden kontrolü ve takibi, verilerin kaydedilmesi ve verilerin işlenmesiyle sistemin kontrolü ve üretim planlanmasıdır.


Proses Nedir?


Proses, bir işletmenin var olan potansiyel müşterileri için yürüttüğü faaliyetler ve bu faaliyetler sırasında dikkat ettiği unsurlardır. Prosesler, bir imalat veya satış mekanizmasının bütün aşamalarını ifade eder. İşletmeler için bir veya birden fazla fonksiyonda geçerli bir kümedir. Proses içerisinde alt prosesler de vardır. Prosesler tarif edilebilen, ölçülebilen, tekrarlanabilen ve kontrol altına alınabilen faaliyetleri kapsar. Endüstriyel prosesler ise genellikle çok büyük ölçekte gerçekleştirilen, bir parçanın veya ögelerin imalatına yardımcı olmak için kimyasal, fiziksel, elektriksel veya mekanik adımları içeren prosedürlerden oluşur.


Proses Otomasyonu Nedir?


Proses otomasyonu,
otomasyon sistemlerinde yer alan makine ve işletme çalışanları arasındaki iletişimi sağlayan sistemlerdir. Proses otomasyonu ile işletme sistemi tek bir noktadan kontrol edilebilir. Proses otomasyonu, sistemdeki verileri kayıt altında tutar ve takip edilmesini sağlar. Verilerin işlenmesi ile sistemin kontrolünü ve yapılacak değişiklikleri tespit eder.

Kimya endüstrisinde ise üretilen sayısız ürün için gerçekleştirilen kimyasal prosesler, istenilen kimyasallar ve materyallerin kimyasal tesislerinde üretimi ve imalatında kullanılan süreçler bütününün kontrolünü sağlar.


Proses otomasyonu, işletim sistemi içerisindeki belirli noktalara yerleştirilen sensörler yardımıyla toplanan veriler ve sistem komutları uzun süre boyunca saklanır. Bu veriler yardımıyla sistem verimli bir şekilde üretim yapılabilir.

Proses otomasyonu, makine otomasyonu ile birçok açıdan benzerlik gösterse de tamamen farklı sistemlerdir. İki sistemin de algoritmaları ve hedefler farklıdır. İmalat aşamasında üretimi takip ve kontrol eder. Üretim esnasında toplanan veriler kaydedilip geriye dönük erişilebilir olarak tutulur. Bu veriler ile istatistik datalar elde edilmiş olur.


Proses Otomasyonu Avantajları


Proses otomasyonu avantajları
aşağıdaki gibidir.

  •       Üretimin tek bir noktadan kumanda edilebilmesi
  •       Proses aşamalarının birbiri ile tümleşik olması
  •       Verilerin değerlendirilmesi ve imalatın daha da ileri taşınması
  •       Ürün kalitesinin artırılması
  •       Üretimde oluşabilecek hataların minimuma indirilmesi
  •       İş süreçlerinin daha pratik hale getirilmesi
  •       Üretim kapasitesinin güçlendirilerek zararın minimuma indirilmesi
  •       Maliyetlerin düşürülmesi ve daha fazla kar elde etme imkanı


Proses Otomasyonunun Aşamaları

  •       Proses otomasyonunun ilk aşaması takip ve ölçüm işlemidir.
  •       Takip aşaması esnasında prosese çeşitli sensörler yerleştirilir ve ölçümler yapılır. Bu ölçümlerin ardından veriler bir merkeze iletilir. Ardından kontrol aşamasına geçilir.
  •       Takip aşaması sırasında veri toplama ile elde edilen veriler işlenerek kontrol edilme esnasında kullanılır. Bu verilere göre işlem yapılır ve imalat üzerinde gereken düzenlemeler bu verilere bakılarak yapılır.
  •       Ardından ise kayıt aşamasına geçilir. Bu aşamada elde edilen veriler ve ardından alınan kararlar, bu kararların sonuçları bir veri merkezi tarafından kayıt altına alınır.
  •       Veriler ve sonuçlarla ilgili istatistiksel işlenmesi otomasyonun son aşamasını oluşturur.


Çukurova Mühendislik, proses otomasyonu kapsamında ağır sanayi ve EPC yüklenici firmalara hizmet vermektedir. Demir, çelik, kimya, gıda, su arıtma sektörlerinde proses otomasyonu konusunda uzmanlaşmış deneyimli mühendis ve teknisyenler ile hizmet vermektedir.


Yüksek I/O kapasiteli proses otomasyonu, iş bitirmelerine sahip olan Çukurova Mühendislik, -Siemens Simatic Serisi PLC Sistemleri (S7-300, S7-400, S7-1200, S7-1500, PCS7 ve WinCC SCADA &HMI’ları kullanmakta ve programlamaktadır. 


Proses otomasyonu hakkında detaylı bilgi almak için
https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.