Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

04/01/2024
HABER - DUYURU
Oxy-Fuel Yakma Sistemi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Oxy-fuel yakma sistemi, yakma işleminde hava yerine oksijen kullanan bir sistemdir. Bu sebeple temiz ve verimli enerji üretimine olanak sağlar. Bu sistem, çalışma biçimi sayesinde geleneksel yakma sistemlerine kıyasla yüksek enerji verimliliği sağlar. Aynı zamanda enerji üretiminde emisyon miktarının düşürülmesinde de etkilidir. Temel olarak, yakıt ve oksijen karışımı ile çalışan oxy-fuel yakma sistemi avantajları sebebiyle pek çok endüstride yaygın olarak tercih edilir.


Oxy-Fuel Yakma Sistemi Nedir?


Oxy-fuel yakma sistemi, saf veya zenginleştirilmiş oksijenin yakıt ile karıştırılması ile çalışan yakma sistemidir. Hava yerine saf veya zenginleştirilmiş oksijen kullanılarak çalışan bu sistem, yakıtın daha verimli bir şekilde yanmasına olanak sağlar. Daha yoğun ve kontrol edilebilir bir yakma süreci sağlayan oxy-fuel sistemi, yanma işlemi ile geleneksel yakma sistemlerinden ayrılır.


Belirli oranlarda hidrojen ve oksijen gazı etkileşimi sayesinde baca gazı üretimi sağlayan oxy-fuel yakma sistemi içerisinde azot bulunmaması sebebiyle daha yüksek sıcaklıklara ulaşarak daha yoğun bir yanma işlemi sunar. Bu sebeple bu yakma sistemi, endüstriyel tesislerde yaygın olarak tercih edilir.


Oxy-Fuel Yakma Sistemi Avantajları Nelerdir?


Oxy-fuel yakma sistemi avantajları, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  •       Baca gazı debisinde azalma,
  •       CO2 değerinde %60, NH4 değerinde %90 oranında azalma,
  •       Malzemeye daha fazla ısı yükleyerek kısa sürede ısıtma imkânı,
  •       Yoğun ve kontrol edilebilir ısı üretimi sayesinde yakıt tasarrufu,
  •       Yüksek alev sıcaklığı,
  •       %40-60 oranında daha hızlı ısınma.


Avantajları ile öne çıkan
oxy-fuel yakma sistemi kurulumu sayesinde endüstriyel süreçlerdeki ısıtma ve yakma işlemlerinin daha verimli ve etkili bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz.


Oxy-Fuel Yakma Sistemi Nerelerde Kullanılır?


Endüstriyel süreçler için özel olarak tasarlanan oxy-fuel yakma sistemleri, genellikle fosil yakıtların yanma sürecinde kullanılır. Bu sistem sayesinde enerji üretiminde daha yüksek verim elde edilmesi sağlanır. Bu nedenle oxy-fuel yakma sistemleri, enerji üretimi tesislerinde yaygın olarak kullanılır.


Endüstriyel tesislerde kullanılmak üzere özel olarak tasarlanan oxy-fuel yakma sistemi, enerji üretiminin yanı sıra endüstriyel ısınma, metalurji, cam üretimi gibi diğer sanayi sektörlerinde de tercih edilir. Özellikle yüksek sıcaklık gerektiren proseslerde, oksijenin kullanımı yanma sürecinin optimize edilmesini sağlayarak enerji tasarrufu sağlar ve prosesin verimliliğine katkı sağlar.


Diğer yakma sistemlerine kıyasla çevresel etkilerin minimize edilmesini sağlayan oxy-fuel yakma sistemi, enerji üretimi ve endüstriyel uygulamalarda sürdürülebilirliğin sağlanmasına da destek olur.


https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/