Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

13/04/2023
HABER - DUYURU
Kimyasal Reaktör Nedir? Kimyasal Reaktör Türleri

Kimyasal reaktör, bir kimyasal reaksiyonun gerçekleştiği proses ekipmanıdır. Kontrollü kimyasal reaksiyonları tutmak için kullanılır. Reaksiyonlar, verimlilik ve güvenlik açısından izlenebilen ve kontrol edilebilen şartlarda kimyasal reaktörün içerisinde gerçekleşir.

Kimyasal reaktör, içerisinde kimyasal bir reaktörün gerçekleştiği kapalı bir prosestir. Kimya mühendisliğinde genellikle kimyasal bir reaksiyonu gerçekleştirmek için kullanılır. Kimya mühendisleri, reaksiyon için reaktör tasarlayarak reaksiyonun en yüksek verimde gerçekleşmesini sağlar. İhtiyaca göre tank ya da boru şeklinde tasarlanabilir. Boyutları kullanıma göre değişkenlik gösterebilir.


Kimyasal Reaktör Türleri


Kimyasal reaktörler, farklı tiplerde olabilirler ve bu türler, kullanım amaçlarına göre değişir. Kimyasal reaktörlerin kritik proses değişikliklerini gözlemlemek için kullanılan üç yöntem mevcuttur. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  •        Kesikli reaktör imalatı
  •        Sürekli karıştırmalı tank reaktör (CSTR)
  •        Piston akışlı reaktör (PFR)


Kesikli Reaktör


Kesikli reaktör en basit reaktör türüdür. Kesikli bir kimyasal reaktörde, reaksiyon bileşenleri reaktöre eklenir ve kontrollü bir reaksiyonun gerçekleşmesi sağlanır. Reaksiyon tamamlandığında yığın kaldırılır ve başka bir reaksiyona hazır hale getirilir. Kesikli reaktörlere örnek olarak basınç reaktörü gösterilebilir.


Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktör (CSTR)


Sürekli karıştırmalı reaktörler, endüstrinin birçok alanında kullanılmaktadır. CSTR’de bir ya da daha fazla sıvı reaktif, reaktör atığı uzaklaştırılırken reaktiflerin uygun biçimde karışmasını sağlamak için tank reaktörüne verilir.

Sürekli karıştırmalı reaktörler ile sıcaklık sıvıya eşit olarak dağılır. Bu nedenle sıcaklık kontrolü kolaydır. Ayrıca büyük ölçekli üretimlerde ekonomiktir. Paralel konumda olduklarından düşük seviyeli reaksiyonlar için işlevseldir.


Piston Akışlı Reaktör (PFR)


Piston akışlı reaktörler, sanayide sıklıkla kullanılan reaktör türlerinden biridir. Benzin, amonyak üretimi, kükürt trioksit eldesi gibi pek çok üretimde piston akışlı reaktör kullanılır.

Borulu reaktörler olarak da tanımlanan piston akışlı reaktörler sıklıkla dolgun yatağa sahiptir. Boru veya kanalda katı partiküller ya da peletler şeklinde katalizör mevcuttur. Gaz ya da sıvı haldeki reaktanlar katalizör yatağı boyunca pompalanır.


Piston akışlı reaktörde herhangi bir karıştırma ekipmanına gereksinim duyulmaz. Büyük ölçekli faaliyetler ve hızlı reaksiyonlar için uygundur.

Kimyasal reaktörlerin seçimi, işlem koşullarına ve malzemelerin özelliklerine göre belirlenir. Reaktörlerin boyutları, şekilleri, malzeme seçimleri, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi birçok faktör, reaksiyonların verimliliğini, hızını ve sonucunu etkiler.


Kimyasal reaktörlerin güvenli kullanımı da son derece önemlidir. Reaktörler, basınçlı kaplar olarak sınıflandırılır ve yüksek basınç veya sıcaklık altında çalıştıklarından, patlama veya yangın riski taşırlar. Bu nedenle, reaktörlerin doğru şekilde tasarlanması, montajı ve kullanımı çok önemlidir.

Sonuç olarak, kimyasal reaktörler, kimyasal reaksiyonların gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynarlar. Endüstriyel işlemlerden araştırma laboratuvarlarına kadar birçok alanda kullanılan bu sistemler, işlem verimliliğini arttırır, ürün kalitesini iyileştirir ve yeni kimyasal bileşiklerin üretimini sağlar. Ancak, güvenli kullanımları için uygun tasarım, montaj ve kullanım yöntemlerinin takip edilmesi gerekmektedir.


Çukurova Mühendislik
, kimyasal reaktör sektöründe kullanılmak üzere ASME/ANSI ve EN/DIN standartlarına uygun şekilde ceketli, serpantin ısıtmalı veya soğutmalı olarak müşterileri talep ve ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde paslanmaz çelik reaktör tasarlar ve üretir.

Çukurova Mühendislik tarafından imal edilen reaktör türleri şu şekildedir;

  •            Tam vakum reaktör
  •            Basınçlı reaktör
  •            Azot yastıklı reaktör
  •            Yarım boru serpantinli reaktör
  •            Ceketli reaktör
  •            İç serpantinli reaktör
  •            Isıtma soğutma serpantinli reaktör
  •            Yumuşak salmastralı reaktör
  •            Mekanik salmastralı reaktör

Kimyasal reaktör seçeneklerini incelemek için https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.