Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

11/05/2023
HABER - DUYURU
Azot Yastıklama Nedir? Azot Battaniyeleme Nasıl Yapılır?

Azot yastıklama, sıvı bir maddeyi özellikle de petrol ve gaz gibi yanıcı veya patlayıcı maddeleri depolayan bir tankın içindeki havayı, yanıcı maddenin temas ettiği havayla temasını kesmek ve patlama riskini azaltmak için azot gazıyla değiştirmektir. Azot yastıklama ile yanma ve patlamanın engellenmesi amaçlanır.


Kimya ve petrokimya gibi sektörlerde yer alan yakıt ya da tutuşmaya eğilimli kimyasal solventler, sıcaklık artışı, elektriklenme ya da kıvılcımlar ile kolaylıkla alev alıp patlayabilir.


Azot yastıklama, tanklarda yer alan sıvıların havadaki oksijen ya da buharla temas etmesini engellemek amacıyla sıvının üzerindeki boşlukların azotla doldurulmasıdır. Buna kısaca azot yastıklama ya da azot battaniyeleme adı verilir.


Kimyasal depolama tanklarında yanma riskine karşı güvenlik amacıyla azot kullanılır. Azot battaniyeleme olarak uygulanan tanklar düşük basınçlıdır. Tankın aşırı ya da düşük basınçtan ve oksijenden etkilenmesinin önüne geçmek için azotun basıncına dikkat etmek gerekir.


Azot Battaniyeleme Vanası (Azot Yastıklama Regülatörü)


Azot yastıklama regülatörü
diğer ismiyle azot battaniyeleme vanası, stok tankından tahliye gerçekleşirken vakum ortamının oluşmasını önlemek ve sıcaklık değişimlerinde ortamda alev ve patlama oluşumunu engellemek için ortama inert gaz beslemesi sağlayan regülatördür. 


Gaz yastıklama regülatörü
, proseste istenmeyen gazların ya da buharın inert gaz yardımıyla yer değiştirmesini sağlayarak ortamdan uzaklaştırır. Bu uygulama sırasında genellikle azot gazı kullanılır. Azot; birçok malzemeye karşı reaksiyona girmeyen, renksiz, kokusuz, tatsız ve inert bir gazdır.


Gaz yastıklama regülatörü; tankın boşaltılması ve soğutulması gibi nedenlerle azot battaniyesinin basıncı düşmesi halinde tanka azot ilave ederek basıncın korunmasını sağlar.


Azot Yastıklamasının Kullanım Alanları


Gaz yastıklaması; oksijen ve nem ile reaksiyon riski bulunan ürünlerin depolanması sırasında hava ile ürünün temasını engellemek amacıyla uygulanır. Yanıcı ve patlayıcı malzemelerin yer aldığı proseslerde yangın ve patlamaları engellemek amacıyla alev tutucular ile birlikte tercih edilir.


Gaz yastıklaması en çok;

  •       Tesis devreye alırken tankların ve gaz depolarının içerisinde yer alabilecek havanın uzaklaştırılması
  •       Uzun süreli depolamalarda yanıcı ve patlayıcı gazların ortamdan ayrıştırılması
  •       Sıvı kimyasal stok tanklarında yanma ve patlama riskinin önüne geçilmesi amacıyla kullanılır.


Yanma ve Patlamaya Karşı Azot Battaniyeleme


Petrokimya ve kimya sektörlerinde tanklarda yer alan ürünler çoğunlukla tutuşmaya meyilli ve alev alabilen malzemelerdir. Bu noktada sıcaklık artışı, elektriklenme ve kıvılcımlar bu tip malzemelerin kolayca alev almasına ve patlamasına neden olur.  Bu nedenle azot yastıklama ile ortamda bulunan oksijen uzaklaştırılır ve ürünün güvenliği sağlanır.

 

Oksidasyona Karşı Azot Yastıklaması


Gıda sektöründe zeytin yağı, ayçiçek yağı, soya gibi yağlık tohumların rafine edilmesinin ardından depolama işlemi sırasında tankın oksijenle temas etmesi durumunda ürünlerde asidite artar ve peroksit oluşur. Bu durum da yağ kalitesini bozar. Bu nedenle depolama sırasında azot yastıklaması ile bitkisel yağların bozulması engellenmiş olur.


Aynı şekilde Kimya sektöründe de bazı hammaddelerin oksijenle temas etmesi durumunda fiziksel ve kimyasal özellikleri bozunmaya uğrar. Azot yastıklama sayesinde bu durum önlenmiş olur.


Yastıklama aracılığıyla tankın üst boşluğunda yer alan hacme basınç kontrolü sağlanarak azot beslemesi gerçekleştirilir. Tank dolumu sırasında üst boşluktaki gaz kontrollü şekilde dışarıya atılır.


Azot yastıklama hakkında daha fazla bilgi almak için
https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.